14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlıkçılar iş bıraktı: Barodan destek geldi!

14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Çalışanlarının Eylemi

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak sağlık alanında mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi’nin basın açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirme sonucunda kamu sağlık hizmetlerine erişimin gittikçe zorlaştığı vurgulandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden kamu yararına sunulması gerektiği belirtildi.

Özelleştirme ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Açıklamada vurgulanmıştır ki, sosyal devlet ilkesi gereğince her vatandaş için parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı devletin yükümlülüğündedir. Ancak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında kamu hizmetleri özelleştirilmiş ve halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) tıptaki bilimsel gelişmelere uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle, yeni nesil tedavilerin ve özellikle kanser ilaçlarının yalnızca maddi gücü olan hastalar için erişilebilir hale geldiği açıklamada belirtilmiştir.

Şehir Hastaneleri ve Kamu Sağlığına Etkileri

Açıklamada, şehir merkezlerindeki kamu sağlık kurumlarının kapatılarak, şehir merkezinin dışında bulunan ve uluslararası standartlara uymayan şehir hastanelerine taşınması eleştirilmiştir. “Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan garanti ödemeleriyle ülkemizin 50 yılı ipotek altına alınmıştır” denilmiştir.

Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddet ve Mesleki Özerklik Sorunu

Açıklamada, sağlık alanındaki sorunların hastaların yanı sıra sağlık emekçileri için de ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilmiştir. Kamu sağlık kurumlarında çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin düşük maaşlarla ve aşırı iş yükü altında çalıştığı belirtilerek, siyasi iktidarın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırması ve sorunları sorumlu olarak göstermesinin sağlıkta şiddeti artırdığına işaret edilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Zorunluluğu ve Artan Maliyetler

Açıklamada, sağlık alanındaki özelleştirme politikalarının vatandaşları özel hastanelere yönlendirdiği ve kamu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, özel sağlık işletmelerine başvurmayı zorunlu kıldığı ifade edilmiştir. Bunun sonucunda sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği ve bir hak olmaktan çıkarıldığı vurgulanmıştır.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür”

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, sağlıktaki sorunlara çözüm olarak “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür” diyerek şu taleplerde bulunmuştur:

  • Herkes için parasız, nitelikli ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
  • Sağlık politikaları bilimsel verilere dayanarak şekillendirilmeli ve sağlık çalışanlarının demokratik hakları korunmalıdır.
  • Sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

G(Ö)REVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Related Posts

Aydın’ın denize giren 2 kişi boğuldu

Aydın’da serinlemek için denize denize giren 2 kişi boğuldu.

Brezilya’da sıcak hava balonu faciası: En az 8 kişi hayatını kaybetti

Brezilya’nın Santa Catarina eyaletinde havalanan sıcak hava balonu gökyüzünde alev aldı, ardından yere çakıldı. Kazada en az sekiz kişi yaşamını yitirdi, iki kişi kurtarıldı. Balonda toplam 22 kişinin bulunduğu bildirildi.

e-Nabız uygulaması değişti: Randevu alırken zorunluydu

Sağlık Bakanlığı e-Nabız uygulamasına yeni özellikler getirdi. Randevu alırken girilen zorunlu ek bilgi girişi kaldırıldı.

Çin’de sivrisinek boyutunda keşif ve muharebe İHA’sı geliştirildi

Çin’de sivrisinek boyutunda keşif ve muharebe İHA’sı geliştirildiği bildirildi. Söz konusu İHA’nın çubuk şeklinde, yaprak benzeri bir yapıya sahip iki minik kanada sahip olduğu aktarıldı.

O iki ülkeye gayrimenkül satışı ambargosu!

Gayrimenkul piyasasındaki hareketlilik sürüyor. Kenarda birikimi olanlar yatırım yapmak için gayrimenkul alimini da tercih edebiliyor. Ancak bu kapsamda ülkelerin farklı şartları ya da yaptırımları bulunuyor. Bu kapsamda dikkat çeken bir adımda …

Dilek İmamoğlu: Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz

Dilek İmamoğlu, “Hukuksuzluğun normalleştirilmesine izin veremeyiz. Yaratılan adaletsiz düzenle tutuklananları, vicdanlara sığmayan uygulamalarla adeta cezalandırılan aileleri ve geleceği karanlıklara gömülmek istenen çocukları, gençleri yalnız bırakamayız.” diye konuştu.