Topkapı Sarayı’nda ‘Silahtar’ dönemi! Jandarma Osmanlı kıyafeti ile nöbet tutuyor! İşte o kareler

Topkapı Sarayı’nda Silahtar Kıyafetli Jandarmalar Nöbet Tutuyor

Her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Topkapı Sarayı’nda jandarmalar “silahtar” kıyafetliyle nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı’nın ziyaretçileri, Osmanlı’da Enderun’un en nüfuzlu siması ve amiri olan silahtarların kıyafetiyle nöbet tutan jandarmalar ile fotoğraf çektiriyor.

İngiltere, İtalya, İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesinde de örnekleri olan bu uygulamayla ziyaretçiler, ülkelerin askeri teşkilat tarihleri hakkında bilgi sahibi oluyor.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Jandarma Genel Komutanlığının korumasına verilen Topkapı Sarayı’ndaki yeni uygulama ilgi görürken, saray etrafında bulunan diğer nöbet noktalarındaki nöbet hizmetleri ise güncel jandarma asayiş kıyafetiyle icra ediliyor.

Osmanlı’da Sultan’ın silahları ile silah depolarından sorumlu saray görevlileri olan silahtarların kıyafetlerini giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve nöbet yerlerine gidip gelirken saray içerisindeki yürüyüşleri de ziyaretçiler tarafından ilgiyle izleniyor.

“SADECE BİZDE DEĞİL, DÜNYA MÜZECİLİĞİNDE DE KULLANILAN BİR YÖNTEM”

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, AA muhabirine, tematik müzeciliği öne çıkarmaya gayret ettiklerini belirterek, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve dönemi anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bunlardan bir tanesi de dönemin kıyafetleri ile buradaki saray görevlilerini saray içerisinde gezdirerek, nöbet tutturarak, ziyaretçilerin ilgisini artırmak ve dönemi anlatmak.” dedi.

Bunlar saray içerisinde gerek nöbet tutarak, gerek gezerek dönemi anlatmaya çalışmaktadır. Tabii ki biz bunları belirlerken özellikle döneme ait eserleri inceledik ve o dönemde silahtarların giydiği kıyafet şekillerini, desenlerini, renklerini, dönemin belgeleriyle tanıtarak, dönemin belgelerine bakarak uygulamaya aldık. Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde de çokça kullanılan bir yöntemdir. Şu anda da gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerimizin de ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi tabiri caizse az da olsa yaşatmaktadır.

“BU YIL SARAYA ÖNEMLİ MEKANLAR KATACAĞIZ”

Milli Saraylar Başkanlığı olarak 2019’dan bu yana Topkapı Sarayı’nda gerçekleştirdikleri uygulamalarda ziyaretçilerin taleplerini ve dünya müzeciliğindeki kullanılan yöntemleri dikkate aldıklarını vurgulayan Kocaman, “Onları inceledik ve bunların başında tematik uygulama dediğimiz dönemi andıran bazı uygulamaların öne çıkmasının gerekliliğini gördük.” ifadesini kullandı.

İlhan Kocaman, ilk olarak bu uygulamayı denediklerini, zamanla benzer uygulamaları da hayata geçirmeyi planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Topkapı Sarayı 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar payitaht olarak kalan bir saraydır. Ondan dolayı burada olması gerekenler neyse onları inceleyip zamanla uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl saraya önemli mekanlar katacağız. Bunların başında harem olsun, darphane olsun, yine birinci avlu ve alt bahçelerdeki yeni müzecilik alanlarını da hayata geçireceğiz. Jandarma birliğimiz sarayın dış korumasını gerçekleştirmektedir. Saray içerisinde de atlı birliğimiz var. Onlar olsun, yeni uygulamaya aldığımız bu silahtarların nöbet uygulaması olsun çok ilgi çektiğini gördük. Sosyal medyada veya bizzat bize ulaşanlardan teşekkür alıyoruz, bu da bizim sevindiriyor.”

Related Posts

Rusya’nın ilerleyişi hızlandı: Rus ordusu 588 kilometrekarelik alanı ele geçirdi! Ukrayna’ya kimyasal silah suçlaması

ABD merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nün (ISW) verilerine göre, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri ilerleyişi haziran ayında hız kazandı. Rus birlikleri, geçtiğimiz ay 588 kilometrekarelik Ukrayna toprağını kontrol altına aldı. Bu rakam, kasım 2024’ten bu yana görülen en yüksek ilerleme olarak kayıtlara geçti. Öte yandan, Rusya’nın istihbarat ajansı Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna’nın savaşta kimyasal silah kullandığına ilişkin kanıtlar ele geçirdiğini öne sürdü.

Bir ilde daha denize girmek yasaklandı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM), Marmara Bölgesi için ‘kuvvetli rüzgar’ uyarısında bulunmasın ardından Tekirdağ’ın denizlere kıyısı bulunan ilçelerinde bugün denize girmek yasaklandı.

Cehaletin böylesi! Düğün konvoyundan atılan meşale ile mahalleyi yakıyorlardı

Muğla Valiliği’nin il genelinde ormanlara girişleri ve tüm yanıcı maddelerin kullanımını yasakladığı Milas’ta düğün konvoyunda atılan bir meşale yangın çıkardı. Şiddetli rüzgar ile hızla yayılan yangında evler yanmaktan son anda kurtarıldı.

Fransa’dan Gazze çıkışı: ‘Tanımakta kararlıyız’

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, “Filistin devletini tanımakta kararlı olduklarını” dile getirdi. Barrot, Gazze Şeridi’nde son bir ayda gıda dağıtımı sırasında 500 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 4 bin kişinin yaralandığını belirtti.

Ukrayna: Rus ordusu, 61 füze ve 477 İHA ile saldırı düzenledi

Ukrayna: Rus ordusu, 61 füze ve 477 İHA ile saldırı düzenledi

Erdoğan yine muhalefeti hedef aldı! ‘Şaibe ile yatıp butlan ile kalkıyorlar’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’nda muhalefeti hedef aldı. Ekonomiye yönelik eleştirileri reddeden Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’i yabancı siyasetçilerden destek istemekle suçladı.