Çocuklarda keneye karşı “vücut kontrolü” uyarısı

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kene ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Aydın, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini ve kenelerin kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda rahatlıkla gözden kaçabildiğini belirtti.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) nairovirüs grubundan bir virüsün oluşturduğu bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, bu hastalığın genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığını ifade etti. Bahar aylarında bağ ve bahçeye çıktıktan sonra vücudu tutan kenelerin hastalığı bulaştırabileceğini söyleyen Aydın, hastalığın özellikle Artvin, Bayburt ve Tokat gibi bölgelerde endemik olduğunu ve bu bölgelerde kenelerin bulaşması sonucu hastalığın ortaya çıkabildiğini belirtti.

Doç. Dr. Aydın, hastalığın kene ısırmasından sonraki ilk 10 gün içinde belirtilerini gösterdiğine dikkat çekerek ateş, kas ağrısı, döküntü, bulantı, kusma gibi belirtilere karşı tetikte olunması gerektiğini belirtti. Özellikle kulak arkası, ense ve saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabileceğini söyleyen Aydın, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Havaların mevsim normallerinin altında seyrettiğine dikkat çeken Aydın, kenelere çıplak elle müdahale edilmemesi gerektiğini ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenelerin uzmanlar tarafından çıkarılmasını tavsiye etti. Kenenin ezilmesi durumunda hastalığın bulaşabileceğini belirten Aydın, hastaların kene ısırılmasından sonra semptomları takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda Kene İle İlgili Uyarılar

Doç. Dr. Aydın, çocuklarda kene ile karşılaşmanın daha hafif semptomlarla seyrettiğine değinerek, Artvin’den kabul ettikleri ilk çocuk vakasının genel durumunun iyi olduğunu ve hastayı taburcu ettiklerini söyledi. Aydın, hastalığın ölümcül olabileceğini hatırlatarak, erişkinlerde ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu ve hastaların semptomları takip etmeleri gerektiğini belirtti.

Ölüm vakalarının kanama nedeniyle sıklıkla gerçekleştiğini ifade eden Aydın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenelerin çıkarılması gerektiğini söyledi. Hastalığın ciddiyetine dikkat çeken Aydın, vatandaşları kene ısırmasından sonra belirtileri takip etmeleri konusunda uyardı.

(AA)

Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.