Prof. Dr. Fatma Çelik: Doğru Beslenme Alışkanlıkları Alerji Gelişimini Engelleyebilir
Çocukluk döneminde alerji gelişimini önlemenin erken yaşta doğru beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Fatma Çelik, anne sütü alan bebeklerin 4 ile 6 ay arasında yeni besinlerle tanıştırılmalarının önemine vurgu yaptı. Ancak, çiğ meyve ve sebzelerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Çiğ besinlerin alerji açısından daha riskli olabileceğini ve bazı meyvelerin yenilebilen kabuklarının bile alerjiyi tetikleyebileceğini belirten Çelik, alerjik bünyelerin meyve sebze tüketirken pişmiş olanları tercih etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Özellikle kavrulmuş fındık, fıstık, susam gibi besinlerin alerjik etkilerinden kaçınmak için alternatifler olabileceğini söyledi.
Karın ağrısı, ishal, ciltte döküntü gibi hafif belirtiler oluşabilir
Alerjik reaksiyonların belirtileri arasında genellikle karın ağrısı, ishal, ciltte döküntü, solunum zorluğu gibi hafif belirtiler yer aldığını açıklayan Prof. Dr. Fatma Çelik, anafilaksi gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabileceğini belirtti ve aile öyküsü varsa çocuklarda belirtilerin tespit edilmesi sonrasında tedavi sürecinin başlatıldığını ifade etti.
Besin alerjilerine neden olabilecek yaklaşık 170 besin olduğunu hatırlatan Çelik, süt proteinleri, yumurta proteinleri, soya, kabuklu deniz ürünleri, ağaç fıstığı, yer fıstığı gibi besinlerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle, beslenme alerjilerine karşı erken tedbirler almanın önemine değindi.
Özellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde sıkça rastlanan besin alerjilerinin genellikle süt ve süt ürünleri proteini kaynaklı olduğunu belirten Çelik, alerji riski taşıyan bireylerin erken yaşta alerji testlerinden geçmelerinin önemine dikkat çekti. Alerjene maruziyetin bağışıklık sistemini harekete geçirebileceğini ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini aktardı.
More Stories
Her soğuk algınlığı grip değil
Kulak kaslarınız da sizi dinliyor!
Uzmanı uyardı: 4 kestaneden fazlası kilo aldırır, şekeri yükseltir