Almanya’da hükümet 2025 büyüme beklentisini düşürdü

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck Ekonomik Büyüme Raporunu Değerlendirdi

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin yayınladığı ekonomik büyüme raporu ile ilgili Berlin’de bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Habeck, bu yıl için resmi büyüme beklentisinin ocak ayındaki yüzde 0,3’ten yüzde 0’a düşürüldüğünü açıkladı. Gelecek yıl için ise büyüme tahmininin yüzde 1,1’den 1’e revize edildiğini belirtti.

Ekonominin, yaşanan resesyonun ardından zorlu bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Habeck, ABD’nin öngörülemez ticaret politikasının Alman ekonomisini tekrar büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Bakan Habeck, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi tehditlerinin ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu ve büyüme tahminlerini aşağı yönlü etkilediğini belirtti.

Habeck, Alman ekonomisinin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun ve yüksek dış ticaret açığı göz önüne alındığında, ABD korumacılığının ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğini ifade etti.

Bakan, zorlu jeopolitik ve ekonomik ortamda bir sonraki hükümetin yapması gereken ev ödevlerinin olduğunu belirterek, yeni koalisyon hükümetinin kalifiye işçi açığını gidermesi, yatırımları artırması ve dijitalleşmeyi teşvik etmesi gerektiğini vurguladı.

2025 ve 2026 İçin Ekonomik Tahminler

Alman ekonomi yönetimi, 2024’te ortalama enflasyonun yüzde 2,2’den 2025’te yüzde 2’ye ve 2026’da yüzde 1,9’a düşeceğini öngörüyor.

İşsizlik oranlarında ise 2025’te yüzde 6,3 ve 2026’da yüzde 6,2 seviyelerinin beklediği belirtilirken, ihracatın 2025’te yüzde 2,2 düşmesi ve 2026’da yüzde 1,3 artması öngörülüyor.

Alman Ekonomisi Güçlük Çekiyor

Alman ekonomisinin küresel ticaret üzerindeki endişeler artarken, birçok analist, ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman büyümesi için özel bir risk olarak değerlendiriyor.

Almanya’nın imalat sektörüne bağımlılığının diğer ülkelere göre daha yüksek olmasının ekonomiyi kırılgan kıldığı belirtilirken, ülkenin ekonomisi geçtiğimiz yıl gerilemeye devam etti.

Almanya, son iki yılda büyüme kaydedemeyen tek G7 ekonomisi konumunda. Eğer bu yıl da büyüme kaydedemezse, üçüncü yılda üst üste küçülen ekonomi olacak.

Related Posts

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Bayraktar TB3’te bir ilke imza atıldı! Yeni bir eşik atlandı

Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün gemiye iniş-kalkış testlerine 4. prototip katıldı ve bir ilke imza atıldı.

Çin geri adım mı attı? ABD’ye yönelik bazı vergileri kaldırdı iddiası

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları yerini iddialara bıraktı. Çin’in ABD’ye yönelik uyguladığı yüzde 125 oranındaki tarifeyi kaldırdığı iddia edildi.

Japonya ile kazan kazan ortaklığı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 kapsamında bulunduğu Tokyo’da Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı’na katıldı.

Altın fiyatlarında sert düştü: Yatırımcılar ne beklemeli?

Altın fiyatlarında yaşanan büyük düşüş, yatırımcıların dikkatini çekti. Analistler, bu düşüşün geçici olabileceğini ve altın piyasasında daha fazla hareketliliğin yaşanabileceğini belirtiyor. Kritik seviyeler ise altın fiyatlarının geleceğini şekillendirecek gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir