Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Ekran Kullanımı Çocukların Gelişimini Olumsuz Etkiliyor

Bir araştırmada 15 binden fazla beş yaş altı çocuğun incelenmesi sonucunda, ekran kullanımına maruz kalan çocukların temel bilişsel becerilerinde zayıflık yaşadığı ortaya çıktı.

Çocuklarda Öfke ve Kural Tanımazlık Artışı Gözlemlendi

Yapılan çalışmada, çocukların sadece bilişsel değil, sosyal ve duygusal becerilerinde de gerileme tespit edildi. Bu durum, çocukların paylaşmakta zorlanması, duygularını düzenlemekte başarısız olması ve öfke patlamalarının sıklığında artış gibi sorunlara yol açıyor.

İlgi Eksikliği Hayal Kırıklığına Neden Oluyor

Çocuklar, ebeveynlerinin ekranlara yoğunlaştıklarında dikkat çekme çabalarının genellikle gecikmeli veya yetersiz şekilde karşılandığını hissediyor. Araştırmacılar, bu durumun çocukların hayal kırıklığına sebep olduğunu ve zamanla depresyon ile kaygı gibi sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

Zamanlama Alışkanlıktan Daha Önemli

Yapılan araştırmaya göre, ebeveynlerin ekran başında olmasının, doğrudan çocuğa ilgi göstermemesinin yanı sıra olumsuz etkiler yarattığı görülüyor. Bu durum, çocuğun dikkat dağınıklığı yaşamasına neden olmanın yanı sıra gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Daha önceki çalışmalara göre, ebeveynlerin yaklaşık %70’i yemek yerken veya çocuklarıyla oynarken birden fazla kez teknoloji kullanıyor. Bu durum, çocuklarla kaliteli zaman geçirme süresini önemli ölçüde azaltıyor.

DSÖ’den Ekran Süresi Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, iki yaş altı çocuklar için ekran süresinin sıfır olması, iki ile dört yaş arası çocuklar için günde en fazla bir saatlik ekran kullanımı öneriyor. Fazla ekran maruziyeti, çocukların göz sağlığından duygusal gelişimlerine kadar birçok alanda risk oluşturabilmektedir.

Araştırmayı yapan bilim insanları, “Ebeveynler çocukların ilk ve en önemli öğretmenidir” diyerek çocuğun sağlıklı gelişimi için tutarlı ve dikkatli ebeveynlik önemine vurgu yaptı. Cihaz kullanımının sınırlandırılmasının çocukların sağlıklı gelişimi açısından hayati önem taşıdığı belirtilmektedir.

Related Posts

Yediğimiz sebze ve meyve ne kadar sağlıklı?

“Günümüzde tarım ilaçlı sebze ve meyvelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı göz ardı edilmemeli’’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Erk, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Yüksek tansiyonu tetikleyen 4 beslenme hatası

Hipertansiyonun beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Olcay Özveren “Bu faktör, hem hastalığın gelişiminde hem de kontrol altına almada kilit rol oynar” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bir SMA ilacını daha geri ödeme listesine eklediklerini bildirdi.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.