Güneş Sistemimizde yeni bir cüce gezegen keşfedildi!

Güneş’in Etrafında Dönen Yeni Bir Cüce Gezegen Keşfedildi!

Güneş’in çevresinde dönerken gezegen sıfatına tam olarak ulaşamayan pek çok cüce gezegen bulunmaktadır. Pluton’un yakınlarında tespit edilen ve sonradan fark edilen yeni cüce gezegen, bu kategorideki en büyüklerden biri olabilir. Ayrıca, bu cüce gezegenin Güneş etrafındaki yörüngesi, bizim gezegenimizin yörüngesini kıskandıracak kadar geniştir.

Yeni keşfedilen bu cüce gezegene 2017 OF201 adı verildi; Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi, bu cisim hakkında bilgileri 21 Mayıs’ta kataloğuna ekledi. Sınıflandırma sonucunda gezegenin genişliği 470 ila 820 kilometre arasında değişmektedir. Üst sınır, bu cüce gezegeni Mars ile Jüpiter arasında bulunan ve 952 kilometre çapıyla en büyük asteroit olan Ceres ile aynı kategoriye sokmaktadır.

İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde araştırmacı olan Sihao Cheng liderliğindeki gökbilimciler ekibi, 2017 OF201’i ilk kez arşiv görüntülerinde fark etti ancak nesne resmi olarak şimdiye kadar bir trans-Neptünyen nesne (TNO) olarak kabul edildi. TNO’lar, Güneş Sistemi’nde Neptün’ün ötesinde, yani Dünya’dan 30 kat daha uzakta yer alan cisimlerdir.

Ancak 2017 OF201, uzak TNO’lar arasında bile olağanüstü bir yapıya sahiptir. Bu durumun nedeni, cüce gezegenin yörüngesinin Güneş’ten 838 astronomik birime kadar uzak olmasıdır. Bu durum, yeni cüce gezegenimizi Neptün’den yaklaşık 30 kat daha uzak hale getirmektedir. EarthSky’e göre, 2017 OF201, en yakın olduğunda bile Güneş’e 45 AU mesafede olabilmektedir.

Bu durum, Kuiper Kuşağı’ndaki cisimlerin garip bir şekilde kümelendiği varsayılan, uzak dünya teorisini (9. Gezegen) getiriyor. Bu olguyu açıklamak için farklı teoriler öne sürülmüştür (yerçekimsel etkisi olan bir enkaz halkası veya hatta bir ilkel kara delik gibi) ancak hiçbiri insanlığın ilgisini Güneş Sistemi’ndeki diğer dünyalarından bu kadar uzak ve hiç görülmemiş bir uzak gezegen kadar çekmemiştir.

  1. Varsayılan olarak, bir gezegen varsa, Dünya’nın kütlesinden biraz daha büyük olmalı ve yaklaşık 7,400 yıllık bir yörünge periyoduna sahip olmalıdır. Kataloğa cüce gezegen olarak eklenen 2017 OF201, oldukça büyük olsa da 9. Gezegen olacak kadar büyük değildir. Ancak, gökbilimcileri heyecanlandırmaya devam eden bu tür keşifler devam etmektedir. Geçtiğimiz ay, farklı bir gökbilimci ekibi Neptün’ün ötesinde yavaş hareket eden başka bir nesne keşfetmişti.

Related Posts

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Tembel öğrenci bile 2 saatte matematik dehası oluyor! Özel ders aldırmak mazide kaldı

Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çığır açan bir araştırma, beyne uygulanan hafif elektrik akımının matematik becerilerini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. Katılımcıların beş gün boyunca toplamda 150 dakikayı bulan bu uyarım …

Google Haritalar’daki gizli tehlike ortaya çıktı! Her ev tehlikede olabilir!

Google Haritalar’ın Street View özelliği hırsızların kullandığı teknik haline geldi. Hırsızlar bu özelliği kullanarak keşif yaptığı ortaya çıktı.

Polonyalı, Macar ve Hint astronotlar uzay yolculuklarına başladı

Polonya, Macaristan ve Hindistan vatandaşı üç astronot, ABD’nin en deneyimli astronotlarından Peggy Whitson ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) doğru yola çıktı.

İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Kara mambanın saatte 19 km/sa ile hız rekoru kırdığı düşünülürken, yeni bulgular gerçeği bambaşka bir boyuta taşıdı.

Böcek gözlü teleskop ilk asteroidi yakaladı

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın otomatik asteroid tespit sistemi Flyeye, uzaydan gelen tehditleri daha erken fark etmek için görevine resmen başladı. İtalya’nın Matera kentindeki Uzay Jeodezi Merkezi’nde 2025 Mayıs ayında yapılan test gözlemleri sırasında …