Yeniçağ Gazetesi: Çayın yanına bisküvi dönemi sona erdi

Emekliler TÜIK Verilerine Tepkili: Yoksulluğa Mahkûm Edildik

Yeniçağ Gazetesi, bugünün manşeti…

Gazetemizi okumak için tıklayınız…

EMEKLİ TÜİK MARİFETİYLE YOKSULLUĞA MAHKÛM EDİLDİ

TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıkladığı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek “Sahte TÜİK verilerine göre değil; insanca yaşamaya yetecek maaş istiyoruz” diye haykıran emekliler, geçim sıkıntısını dile getirerek ek zam talebinde bulundu.

Türkiye’de ekonomik kriz ve yüksek enflasyon, özellikle asgari ücretli, emekli ve sabit gelirliler üzerinde büyük etkiye sahip. Yüksek enflasyon nedeniyle maaşları eriyen emekliler, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜIK) verilerine tepki göstererek “Siyasi iktidar TÜIK marifetiyle emekli maaşlarımızı adeta sadakaya dönüştürdü” dedi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası, Türkiye genelinde TÜİK’in Nisan 2025 enflasyon verilerini protesto etmek amacıyla basın açıklamaları yaptı. Ankara’da gerçekleşen eylemlerin merkezi TÜIK binasının önü oldu. Aylık enflasyonun %3, yıllık enflasyonun ise %37,86 olarak açıklandığı verilere karşı sendika üyeleri tepkilerini dile getirdi. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Can Cankesen, DEVA Partisi Milletvekili İdris Şahin, İYİ Parti Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ile sendika temsilcilerinin de destek verdiği eylemde grup “İnsanca yaşamak istiyoruz“, “Hak, hukuk, adalet“, “Sendika yasamız engellenemez“, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.

Basın açıklamasında konuşan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, enflasyon verilerinin emekli aylıklarına yapılacak zammı etkilediğini vurgulayarak “Yaşadığımız yoksulluk gerçek, TÜİK’in enflasyon rakamları yalan ve yanlış” şeklinde konuştu. Hürkardeş, şunları belirtti:

“TÜİK, 2025 Nisan ayı aylık enflasyon rakamını yalnızca %3 olarak açıkladı. Biz emekliler olarak bizzat yaşantımızdan biliyoruz ki bu oran doğru değil. ENAG ise nisan ayı enflasyonunu %4,46 olarak açıkladı. TÜİK’in yıllık bazlı rakamları sürekli değişkenlik gösterirken %37,86 olurken, ENAG yıllık bazlı enflasyonu %73,88 olarak raporladı. “Emekli maaşlarımızı adeta sadakaya dönüştürdü. AKP iktidarı 2008’de yasayı değiştirmeseydi en düşük emekli maaşı şu anda 22 bin 104 TL olacaktı. AKP tek adam iktidarı biz 16 milyon emekliyi yoksullaştırma aracına dönüş türdüğü TÜIK marifetiyle derin bir yoksulluğa mahkum etti. Sadakaya dönüşen emekli maaşı ortalama bir dairenin kira bedelini bile karşılamaz oldu.

Çarşıya, pazara gidemez olduk. Emekli için et, su, yumurta ve sağlık lüks oldu. Biz sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Cumhur İttifakına sesleniyorum, bu iktidar gitmediği sürece, emeklinin, işçinin, emekçinin yüzü gülmeyecek. “Bir ülkede demokrasi yoksa iş, aş ve özgürlükler yok demektir. Getirin sandığı, emekliler kırmızı kartını gösterip sizden hesabı soracak.”

Eylemde konuşan bir emekli vatandaş, makarna ekmek hesabı yaparak yaşadıklarına dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Ben de emekliyim, size ufak bir hesap yapacağım. Ekmek mi pahalı, makarna mı pahalı? 1 kilo ekmek 62,5 lira, 1 kilo makarna 30 lira. Ölmeyin, makarna yiyin. Giderken çay-simit hesabıyla geldik, giderken makarna-ekmek hesabıyla göndereceğiz. Bugün emekliye %15 zam geldi, Ankara’da ekmeğe %25 zam geldi. Sizi gidi rantçılar” diyerek tepkisini dile getirdi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası Konak Şubesi üyeleri, TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde düzenledikleri eylemde temmuz ayını beklemeksizin ek zam talep etti. Şube Başkanı Ayşe Ekşioğlu, mevcut ekonomi politikalarıyla emeklilerin açlığa mahkûm edildiğini vurgulayarak “İktidar, emeklileri de çalışanları da yoksullukta eşit seviyeye getirdi. Bizler, insanca yaşamaya yetecek maaşlar istiyoruz. İktidarın sınıfsal tercihleri nedeniyle açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edildik. Pazara gitmek, torunlarımıza harçlık vermek bile lüks haline geldi. Bu adaletsizliğin hesabını sormaya devam edeceğiz! Emekliler artık ısınamıyor, doyamıyor, barınamıyor. Biz, kamucu ekonomi anlayışına geri dönmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Ankete katılan diğer vatandaşlar da, hissedilen enflasyonun %100’ün üzerinde olduğunu belirtti. Günlük değişen fiyat etiketlerinden şikayet eden vatandaşlardan biri olan Nuray Alkaya, “Enflasyon %37 değil, %150. Bir bisküvi 18 lira olur mu? Çayın yanına bir bisküvi alamıyoruz. 1 liraydı o bisküvi. Bin lirayı geçiyor pazar alışverişimiz. 300-400 lira peynir olursa, bir tereyağı o kadar olursa ne olur? Bin lirayı aşar. Kasaya gidiyorsun, üç kalem bir şey alıyorsun bin lirayı aşar. Biz mahvolduk. Bir an önce değişiklik istiyoruz” dedi.

13 bin 500 lira emekli maaşı alan Dilek Çavuşoğlu da, sokakta hissedilen enflasyonun %100’ün üzerinde olduğunu belirterek “TÜİK’in açıkladığı rakamlar çok komik. Kimseyi kandırmasınlar. Pazara gitmiyorum. Gidecek durumum yok. Bir peştamala bin lira fiyat koymuşlar, 250 lira düşürmüşler. Reyon görevlisine ‘Bu ne rezillik, bunu manası nedir? Kimi kandırıyorsunuz siz? Çağır müdürü, soracağım. Bunu bana açıklayın’ dedim. Millet bu kadar enayi yerine konulur mu? 200 lira kayısı, 200 lira kiraz. Yarım kilo dahi alamadım. Bana yazık günah değil mi?” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tarım Bakanlığı gıda sahtekarlarını açıkladı: 7 sucuk markası daha ifşa oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar’ listesinde güncellemeye gitti. Çeşitli ürünlerin eklendiği listeye dahil edilen 7 sucuk firması dikkat çekerken, mevzuata aykırı üretim yaptığı duyurulan firmalar arasında marketlerde satılan sucuk markası da yer aldı.

Yandaşın tatlı hayatı: Geliri milyarlar, vergisi sıfır!

İktidarın vergi adaletinden anladığı şu: Bakkala, lokantaya, berbere filan denetim var ama kamudan her yıl milyarlarca lira garanti gelir aktarılan büyük müteahhitlere yok. Otoyol, köprü, havalimanı, hızlı tren hatlarını yap-işlet-devret modeliyle …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …